Tort Cu Nuci Si Mere


Tort cu nuci si mere caramelizate





  • Ingrediente

    400 g zahar (200g pentru zahar ars si 200g pentru blat)
    120 g faina
    3 oua
    700 g mare (9 bucati)
    1 pahar de nuci
    4 linguru de sirop din dulceata de visine
    50 g unt
    4 linguri zahar
    1 pahar apa
    esenta de vanilie
  • Mod de preparare

    Se pune zaharul pe foc mic si se caramelizeaza fara sa se arda, dupa care se invarte oala cu grija ca sa se imbrace si peretii. Se lasa deoparte ca sa se intareasca. Vor aparea mici crapaturi pe masura ce se raceste, dar nu e nicio problema.
    Intre timp curatam merele de coaja si le scoatem mijlocul. Le-am scufundata intr-un vas cu zeama de lamaie.
    Am pus 200g zahar cu trei oua intr-un  vas si am mixat pana si-a marit considerabil volumul. Apoi am adaugat faina amestecand cu lingura de lemn, de jos in sus. Daca veti folosi mixerul la incorporatul fainii aluatul nu va fi usor si aerat, deci nu va creste atat cat trebuie.
    Siropul de la dulceata se amesteca cu nucile (jumatate din cantitate trebuie macinata cealalata doar tiata cu cutitul). Cantitatea acestui amestec depinde de cat de mare e gaura din mijlocul marului, deoarece aceasta trebuie umpluta foarte bine altfel intra aluatul.
    Vasul cu zaharul caramelizat se unge peste tot cu 50g de unt, apoi se aseaza in el merele umplute cu amestecul de nuca.
    Se toarna deasupra aluatul si se da la cuptor pentru 40-50 de minute la 170 de grade, se face testul cu scobitoarea.
    Pana cand tortul e la cuptor facem un sirop din 4 linguri de zahar, un pahar de apa si cojile de la mere. Se pune siropul intr-un vas si se lasa la racit.
    Cand tortul este gata se scoate din cuptor, se lasa putin sa se aseze dupa care se rastoarna pe un platou. Daca se lasa in oala pana cand se raceste caramelul se va intari si nu-l veti mai putea scoate.
    Se lasa sa se raceasca complet, dupa care se insiropeaza.
    Se serveste cu frisca.










No comments:

Post a Comment