Reteta Tiramisu Tort
INGREDIENTE
- Foi:
- 4 cani si jumatate de faina( cana clasica de lapte)
- 300 gr unt
- 300 ml lapte
- 6 oua
- 1 lingurita bicarbonat
- 7 sau 8 picaturi de zeama de lamaie
- 2 pliculete ness
- 6 linguri cacao
- 20 de linguri zahar brun
- vanilie
- esenta de rom
- coaja de portocala
- un praf de sare
- Crema tiramisu
- 7 galbenusuri
- 200 gr zahar
- 5 linguri vin licoros dulce( Marsala, Lacrima lui Ovidiu)
- 500 ml frisca lichida
- 4 linguri smantana( obisnuita, groasa)
- 250 gr ricotta( sau mascarpone)
- 1 plic ness
- Sirop:
- 1 cana si jumatate de apa
- 3 linguri zahar brun
- 2 pliculete ness
- cacao pentru ornat
- esenta de rom
MOD DE PREPARARE RETETA TORT TIRAMISU BROWNIES
1. Facem foile:
Topim untul in 200 ml caldut, adaugam si aromele...romul, coaja de portocala, vanilia. Lasam putin la racit.
Nessul il dizolvam in 100 ml lapte caldut.
Turnam nessul peste prima compozitie lichida. adaugam ouale pe rand si amestecam bine dupa fiecare cu mixerul apoi zaharul si continuam sa mixam pana se topeste.
E timpul sa punem si faina praful de sare si bicarbonatul stins cu cateva picaturi de lamaie.
Impartim compozitia in mod egal in trei vase.
Forma de tort o tapetam cu foaie de copt( pergament) si turnam prima foaie, o nivelam cu o spatula.
Coacem la cuptor la 180 de grade pentru 15 minute, procedam la fel cu restul foilor si apoi le lasam la racit.
2. Crema de tiramisu:
Pe baie de aburi punem galbensuurile si zaharul pana incep sa se ingroase. Adaugam si vinul, apoi luam de pe baia de aburi si punem la foc mic amestecand tot timpul si dam un clocot doua, crema se va ingrosa bine, apoi adaugam si nessul, amestecand usor. Lasam la rece apoi amestecam cu ricotta.
Batem frisca pana se face spuma si inainte sa se lege foarte bine adaugam si smantana, ea avand rol de a o intari fara sa mai fie nevoie de praf intaritor.
Mixam frisca cu crema de oua si o dam la rece putin.
Siropul il vom face amestecand apa cu zaharul, esenta de rom si nessul. Nu e nevoie sa fie foarte fierbinte.
3. Asamblare:
Pe un platou( unde va si ramane tortul) asezam prima foaie si o insiropam. Lasam putin sa traga bine siropul si surplusul il stergem de pe margine cu un prosop de hartie( de bucatarie absorbant).
Punem o parte din crema, apoi din nou foaie, insiropam usor de data asta, din nou vom lua surplusul de pe margine, apoi crema si din nou foaie. Procedam in acelasi mod, insiropam , asezam crema nu inainte de a absorbi din nou surplusul de sirop de pe marginea platoului. Vom pune crema si pe lateralele tortului, practic vom imbraca tortul in crema de tiramisu....ce ne ramane de facut este sa il pieptanam usor( optional) cu un pieptan special de prajituri, apoi sa presaram cacao din belsug.
Dam la rece minim 8 ore inainte de a-l servi...lasati-l si mai bine toata noaptea...pofta mare va doresc daca veti alege sa il preparati...e minunat!
No comments:
Post a Comment